Algemeen Bestuur Agenda Bodbreef Helpen onthoolden Activiteiten Kiekt hier ok es Boeken Archief Kameröa van 'n Kreenk Lid worden?

Het Nedersaksisch

Het Nedersaksisch, woar de streektalen in Overiessel too heurt, geet terug tot 't Oldsaksisch, woarvan wiej van um en noabiej 800 al schriefsels hebt. Het Nederlands is vanof de 16e eeuw onmeunig langzaam as standaardtaal ontstoan oet dizze verschillende streektalen.

'T Twents is 'n Westfaals dialect van de Nedersaksische taal. Nedersaksisch is een van de dree erkende streektalen in Nederland (de andere bint 't Limburgs en 't Fries). Volgens de Taaltelling Nedersaksisch oet 2005 sprekt um en noabiej 62% van de Twentse bevolking dagelijks Twents.[1] In 't Twentse verenigingsleáven en in primaire en secundaire sectoren is het nöast (Twents gekleurd) Nederlands een belangriek communicatiemiddel.                                                                                                                                                                                                                                                                              

Artiekel in de Tubantia van 15 augustus 2020:

Twentse blik op strafkamp: schrijfster uit Buurse maakt dialecttekst over Kamp Esterwegen

ESTERWEGEN - In een recent verschenen boek over voormalig concentratiekamp Esterwegen staan fictieve verhalen over het leven in dat kamp. De teksten zijn in het Duits, Plattdeutsch, Twents, Ostfriesisch en Gronings geschreven. Marlies Nijhuis uit Buurse is een van de schrijvers.

De aanzet werd gegeven tijdens een workshop in Gedenkstätte Esterwegen, dat in de regio Emsland ligt. Esterwegen was van 1933 tot 1936 een concentratiekamp en in de oorlogsjaren een strafkamp, waar onder meer verzetsstrijders - ook Nederlandse - naartoe werden gedirigeerd. Zij moesten er loodzware arbeid verrichten.

Op die plek kwamen in november twintig schrijvers samen, voor een rondleiding en een workshop, met als doel om in fictieve verhalen en gedichten het kampleven te beschrijven, ter aanvulling van de bestaande documentatie. Zo moet de herinnering aan deze beladen geschiedenis levend blijven. Streektaalvereniging Kreenk vuur de Twentse Sproak kreeg daarvoor een uitnodiging van bevriende verenigingen uit Ost-Friesland. Penningmeester Marlies Nijhuis van ‘nen Kreenk’ gaf zich op. Daar zit een geschiedenis achter. ,,Mijn moeder is Duitse, mijn tante woonde in Esterwegen. Als kind maakte ik daar fietstochten met mijn neef.”

‘Stille’
Haar meest recente bezoek maakte diepe indruk. Nijhuis schreef een tekst, in het Twents, waarin ze beschrijft in hoeverre Esterwegen door de jaren heen is veranderd. Haar conclusie: ,,Stille wo’j, a’j hier bunt en stille blif ‘t.” Uitgever Johannes Meier nam haar bijdrage op in het boek Die Emslandlager - Unsere Stimmen gegen das Vergessen. Het kost 15 euro en is via epubli.de/shop verkrijgbaar. 

Artiekel in de Tubantia van 28 april 2020: